Fysiotherapie bij artrose


Behandeling

Om de diagnose artrose te stellen is niet direct een röntgenfoto nodig. Een huisarts of fysiotherapeut kan op basis van je klachten en een lichamelijk onderzoek vaststellen of die worden veroorzaakt door artrose. Soms is het geven van informatie en advies over wat je zelf kunt doen niet voldoende. In dat geval is een passende behandeling nodig. Binnen Netwerk Artrose werken wij volgens het Stepped Care-model.



Netwerk Artrose: de weg naar minder pijn bij bewegen


Stepped care-model

Stepped Care is een systematische en stapsgewijze aanpak van artrose die bestaat uit 3 stappen, waarbij het accent in de eerste stap ligt op voorlichting en thuis oefenen met bewegen. Wij vinden het belangrijk om de behandeling van artrose op deze manier aan te pakken. In veel gevallen nemen de klachten na het doorlopen van Stap 1 al voldoende af waardoor u geen operatieve behandeling nodig heeft.


Stap 1: voorlichting en oefeningen

Afhankelijk van uw klachten en mate van artrose wordt bepaald in welke stap u begint. Vaak is dit Stap 1 waarbij u voorlichting krijgt van uw fysiotherapeut en thuis (ondersteund door deze app) gaat oefenen met bewegen.

Voldoende bewegen en thuis oefenen zijn een cruciaal onderdeel van de behandeling van artrose. De oefeningen zijn opgesteld en voor u geselecteerd in overleg met READE, hét centrum voor revalidatiegeneeskunde en reumatologie in Amsterdam. Met deze oefeningen zijn goede resultaten behaald – minder pijn en verbetering van dagelijkse beweging – door patiënten met een milde maar ook ernstige vorm van artrose.

Stap 2: intensieve fysiotherapie

Wanneer Stap 1 niet het gewenste resultaat oplevert, wordt overgegaan naar Stap 2 en wordt u intensiever begeleidt door uw fysiotherapeut. Thuis oefenen met behulp van de app blijft ook in stap 2 een belangrijk onderdeel van uw behandeling. Als blijkt dat deze behandeling ook niet het gewenste resultaat heeft, vindt overleg tussen uw fysiotherapeut en één van de orthopedisch chirurgen van Noordwest Ziekenhuisgroep plaats.


Stap 3: verwijzing naar de orthopedisch chirurg

Als de artrose in de knie of heup erger wordt met meer en vaker pijn, toename van de stijfheid en steeds moeilijker bewegen, kan er een moment komen dat er moet worden nagedacht over een kunstknie of -heup, een prothese. In de aanpak van Netwerk Artrose is dat Stap 3. De stappen 1 en 2 met meer bewegen, oefeningen, fysiotherapie en pijnmedicatie hebben onvoldoende resultaat meer. De huisarts kan u verwijzen naar het ziekenhuis. U krijgt dan een afspraak op de polikliniek Orthopedie waar de orthopedisch chirurg (aanvullend) onderzoek zal verrichten en wordt bepaald of u eventueel in aanmerking komt voor een operatieve behandeling van uw knie of heup.

Als er wordt besloten tot een operatie, is het zaak tot die tijd oefeningen te blijven doen. Hoe beter de conditie van de spieren, des te vlotter verloopt het herstel na de operatie. De intensiteit van de oefeningen dient wel aangepast te worden aan wat uw knie of heup nog aankan. Bij twijfel, overleg met uw fysiotherapeut.

Na de operatie als u met ontslag gaat uit het ziekenhuis, komt u weer terug bij uw fysiotherapeut. Die zal u begeleiden bij uw revalidatie. Daarover zijn afspraken gemaakt tussen de orthopeden van de Noordwest Ziekenhuisgroep en de fysiotherapeuten die zijn aangesloten bij Beweegzorg NoordWest. Zo bent u verzekerd van optimale zorg



Een heup- of knieprothese

Als uw oefeningen, fysiotherapie en pijnmedicatie van de huisarts niet meer helpen, kan een operatie overwogen worden



Wat kun je zelf doen?

Artrose wordt vaak ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Dit is een verkeerde naam. Het lijkt alsof de klachten worden veroorzaakt doordat het gewricht te oud is, en alsof er niets meer aan te doen is. Aan artrose is zeker iets te doen!
- Meer bewegen
- Meer spierkracht krijgen in je benen
- Zorgen dat je niet te zwaar bent of wordt

Als je goed met je klachten omgaat, kun je voorkomen dat artrose erger wordt. De klachten kunnen zelfs verminderen. Hoe doe je dat? Bij artrose is het extra belangrijk dat je voldoende beweegt, ook als dit niet makkelijk gaat. We raden je aan om tenminste vijf dagen per week een half uur te bewegen, zoals wandelen of fietsen. Doe daarnaast oefeningen om de beenspieren te versterken. Houd wel in de gaten dat je jezelf niet overbelast.


Netwerk Artrose App

Door Netwerk Artrose is een app ontwikkeld die bedoeld is om u te helpen om voldoende te bewegen en uw oefeningen te doen. Deze app is via onderstaande links te downloaden en te installeren op uw mobiele telefoon of tablet. U kiest eerst voor patient journey app en in deze app kiest u voor netwerk artrose.

Na installatie van deze app selecteert u de behandeling (heupartrose of knieartrose) en voert de datum in van de eerste afspraak bij uw fysiotherapeut.

Op basis van deze datum wordt u een oefenschema aangeboden en wordt u via de app regelmatig herinnert aan het doen van uw oefeningen. Tijdens het eerste gesprek met uw fysiotherapeut zal de app verder toegelicht worden.

Mocht u niet over een mobiel apparaat beschikken, dan kunt u uw fysiotherapeut vragen om een papieren versie van het oefenschema.


De informatie en oefeningen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de klinische ervaring van therapeuten en specialisten die al langere tijd werken met patiënten met artrose. De informatie in de app wordt regelmatig aangepast naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten.


Voor direct contact met één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten verwijzen wij u graag naar praktijken die zijn aangesloten bij Netwerk Artrose.